“Bedrijfsfinanciering van kwalitatief hoog professioneel niveau”

“Ik spar graag met MKB-ondernemers en help ze onder andere met het vinden van bedrijfsfinancieringen. Dat doe ik bij verschillende geldverstrekkers, waaronder banken, crowdfunding organisaties en partijen zoals Briqwise. Soms breng ik de hele financiering op één plek onder, maar waar nodig maak ik ook combinaties. Stapelfinancieringen, noem ik dat.”

Leon Westmaas werkt onder de naam De financieringsregisseur voor het MKB. Hij is gepokt en gemazeld in de financiële wereld en het bedrijfsleven. Heeft 34 jaar gewerkt voor een grote Nederlandse bank, heeft Bedrijfskunde gestudeerd, de opleiding makelaar o.g. gevolgd, is registeradviseur bedrijfsopvolging, geeft workshops en presentaties op scholen en bedrijven en is coach bij een crowdfunding organisatie.

Heel verschillende aanvragen voor financiering

“Mijn klantenkring is het MKB, in de breedste zin van het woord. Of het nou gaat om een groot of een klein bedrijf, als een ondernemer op zoek is naar financiering, dan wil ik dat hij of zij naar mij toe gaat. En dan maakt het me niet uit of het gaat om een aanvraag van 100.000 euro of eentje van 25 miljoen. Ik vind ze allemaal interessant. Juist ook een aanvraag voor een relatief klein bedrag vind ik een mooie uitdaging. Vaak vraagt zoiets veel meer energie en creativiteit dan een aanvraag voor een veel hoger bedrag.

Meestal gaat het om aanvragen voor bedrijfspanden. Maar ik krijg ook wel vragen voor financiering van een horecapand met bovenwoning voor de ondernemer zelf. Of voor een horecapand met appartementen erboven die de ondernemer wil verhuren.”

De traditionele manier werkt niet meer

“In vrijwel alle gevallen hebben ondernemers al een tijd gezocht en op verschillende plekken een aanvraag gedaan, maar zonder succes. Ik zie ook veel dat de boekhouder of de accountant voor de ondernemer op zoek gaat. Op zich heel begrijpelijk, want dat is vaak de eerste persoon met wie de ondernemer financiële plannen bespreekt. De markt is echter veranderd en de wereld van financiering is zo complex geworden dat een accountant er niet meer uitkomt. In zo’n situatie kloppen ze bij mij aan. Ik werk samen met een compagnon, een heel ander type dan ik, maar juist daarom vullen we elkaar goed aan. Met een soms onorthodoxe werkwijze vinden we oplossingen waar het anderen niet lukt.

Je moet wel inventief zijn, want de traditionele manier van financieren, via traditionele partijen, werkt niet meer. Ik begrijp heel goed dat dit ondernemers frustreert. Het is ook niet te geloven wat geldverstrekkers tegenwoordig allemaal van een ondernemer willen hebben. Iedereen heeft zijn eigen systeem en vaak is het heel uitgebreid en niet al te klantvriendelijk.

Daarnaast wordt er mijns inziens nogal eens blindgestaard op zaken waarvan je je kunt afvragen hoe belangrijk ze nu echt zijn. Neem bijvoorbeeld die cijfers over de afgelopen drie jaar. Deels snap ik het wel, maar ik denk ook: ‘Kijk naar het nu, en verder!’ Het gaat er niet om wat een ondernemer allemaal in het verleden heeft kunnen betalen, maar dat hij het in de toekomst kan betalen. Het zou allemaal een stuk gemakkelijker kunnen gaan.”

Briqwise: transparant, snel en uitermate professioneel

“Als je die ervaring hebt, dan is de benadering van Briqwise een verademing. Mijn contact met Briqwise is ontstaan via Guus, één van de partners met wie ik samen bij een crowdfunding organisatie heb gewerkt, en waar ik overigens nog steeds voor werk. Er was toen al een goede klik en die is er nog steeds. Natuurlijk was ik geïnteresseerd toen hij me vertelde over het financieringsmodel van Briqwise.

Vergeleken met een bancaire financiering is de rente bij Briqwise iets hoger, maar daar staat wel een lagere aflossingsdruk en meer flexibiliteit tegenover. Daarnaast wordt het grootste gedeelte van de kosten up-front gerekend en niet in ‘verborgen’ opslagen of kosten. Dat is wel zo transparant. Bovendien is er een grotere kans dat je het voor elkaar krijgt, en daar gaat het uiteindelijk om.

Een pre voor de ondernemers met wie ik werk is dat ze boetevrij kunnen aflossen. Verder is het allemaal heel transparant en eenvoudig. Briqwise heeft één product met een heel helder voorwaardenpakket. Daarnaast loopt het proces van de aanvraag tot en met de afwikkeling prettig vlot. Een heel contrast met de ervaringen van ondernemers die soms maandenlang aan het lijntje worden gehouden en vervolgens horen dat de financiering toch niet verstrekt kan worden.

Ik ga regelmatig met Guus naar mijn klanten. Hij is een heel prettige gesprekspartner, die heel goed aangeeft wat de mogelijkheden en de condities zijn. En zijn er vragen, dan is Briqwise heel toegankelijk en altijd bereikbaar. Kwalitatief vind ik het van een hoog professioneel niveau.”