« Terug naar overzicht

“Wij kunnen investeerders alleen maar deze zekerheid en bescherming bieden als we zelf die zekerheid voelen.”

Interview
08 november 2019

Uw vermogen beleggen in vastgoed, met een rendement van circa 6% en een heel laag risico. Typisch een ‘te mooi om waar te zijn’ verhaal. Of toch niet?

“Ik kan mij volledig voorstellen dat mensen dat denken. Het is in elk geval een teken dat ze goed opletten en niet met zomaar de eerste de beste partij in zee gaan die gouden bergen belooft. Juist dat type investeerder zoeken wij,” zegt Pieter Porte van Briqwise. “Kritisch, nuchter, realistisch. Dat zijn we zelf ook. Moet ook, want anders lukt het nooit om van Briqwise een succesvol bedrijf te maken”.

Prettig rendement

Na de verkoop van twee bedrijven, is Porte geïnteresseerd geraakt in de beleggingsmarkt. “Je geld op de bank zetten is safe, maar tegelijkertijd zinloos met de huidige rentestanden. Ik hoef niet de hoofdprijs, maar wil wel wat rendement. Dan ga je kijken naar alternatieven.

Met aandelen, obligaties of opties kun je kiezen voor een risicovolle of risicomijdende portefeuille. De risicomijdende varianten brengen niet veel op. Obligaties hebben bovendien het nadeel dat je lange tijd niet aan je geld mag komen. Dat wil ik niet; ik wil flexibel blijven en op elk moment zelf bepalen wat ik met mijn vermogen doe.

Bij meer risicovolle beleggingen zie ik het te vaak mis gaan. Zelfs experts die er bovenop zitten, worden dan toch verrast door een grote stijging of daling. Een klapper maken wil ik best, maar onderuit gaan wil niemand. Zeker niet als je jarenlang hard hebt gewerkt om je vermogen op te bouwen.

Wat ik leuk vind, is dat je tegenwoordig veel meer dan vroeger de kans hebt om zelf te beleggen. Apps maken het toegankelijk en eenvoudig. Met een klein bedrag kan dat aardig zijn, maar zodra de bedragen oplopen, wordt het serieuzer, omdat de gevolgen ook serieuzer worden. Dan moet je jezelf goed in de ogen kijken: ‘Wil ik dit?’

Geen gedoe

Die vorm van beleggen moet bij je passen. Wil je dagelijks de beurs in de gaten houden en op elk moment schakelen als je denkt: ‘Nu gaat er iets gebeuren’? Als je dat een prettige spanning oplevert, kun je het doen, zoniet dan geeft het vooral onrust of zelfs stress. De investeerders die wij spreken vanuit Briqwise zijn vaak van een ander type: die zoeken iets waar ze geen omkijken naar hebben.   

Door de jaren heen blijkt dat vastgoed de meest solide belegging is. De waarde is stabieler en voorspelbaarder dan die van veel andere beleggingsvormen. Als je de ontwikkelingen in de vastgoedmarkt een beetje volgt, kun je veranderingen aan zien komen en erop anticiperen. Voor investeerders die én op zoek zijn naar rendement én naar zekerheid, is dat een goede uitgangspositie.”

Goed, maar voor Briqwise nog niet goed genoeg, vertelt Porte. “Wij bieden de investeerder niet alleen een rendement van circa 6%, maar ook een uitgebreid pakket aan zekerheden.

Extra zekerheid

Dat begint bij een zeer kritische beoordeling van het vastgoed door een erkende taxateur. We gaan alleen verder als er sprake is van gezonde Loan-to-Value. De ondernemer wordt zorgvuldig gescreend en financiert minimaal 25% zelf. De investeerder kiest zelf in welk vastgoedobject hij wil investeren en krijgt met het recht van eerste hypotheek extra bescherming. Mocht een ondernemer te laat zijn met de maandelijkse aflossing, dan betaalt Briqwise deze. Tot slot kan de investeerder zijn investering elk moment te gelde maken. Hoe aantrekkelijk wil je het hebben?”, glimlacht Porte.

Hij vervolgt heel serieus: “Wij kunnen investeerders alleen maar deze zekerheid en bescherming bieden als we zelf die zekerheid voelen. Die meten we niet af aan de blauwe ogen of de wilde droom van een ondernemer, maar zo objectief mogelijk, op basis van een zorgvuldige taxatie van het vastgoed en een beoordeling van de kredietwaardigheid van de ondernemer. Ook na het sluiten van de deal blijven we zowel de ontwikkeling van het vastgoed als die van de ondernemer monitoren. Opnieuw een extra waarborg die ervoor zorgt dat investeerders hun vermogen met een gerust hart kunnen beleggen via Briqwise.” 

Pieter Porte werkt in Briqwise samen met twee partners. Het drietal vult elkaar goed aan. Financieel specialist Frank van Dongen heeft jarenlang gewerkt in het bankwezen en is gespecialiseerd in het beoordelen van investeringsmogelijkheden en maken van risicoanalyses. Guus Oerlemans heeft als voormalig Crowdfund Coach veel ervaring opgedaan in het maken van matches tussen ondernemers en investeerders.