Bij Briqwise kan ik snel schakelen

Home Intermediair Bij Briqwise kan ik snel schakelen

Dit artikel is geschreven door Hans Nieuwenhuis, o.a. eindredacteur NYSE | Euronext. Hans schrijft maandelijks een column over de ontwikkelingen op het gebied van vastgoedfinancieringen.

Justin Braam is accountmanager bij Briqwise voor de regio West-Nederland. “Intermediairs die financiering voor hun klanten zoeken, nemen contact met mij op als ze denken dat Briqwise iets voor ze kan betekenen. In het verleden heb ik al een flink netwerk opgebouwd en dat blijft groeien, zodat veel intermediairs me intussen gemakkelijk weten te vinden.”

Waaraan heb je dat netwerk te danken?

“Ik heb bijna negentien jaar voor FGH-bank gewerkt, in de vastgoedbeleggingswereld een bekende naam, totdat FGH in 2018 werd geïntegreerd in de Rabobank-groep en ophield te bestaan. Toen ben ik voor mezelf begonnen. Nadat ik een paar jaar vooral vastgoedadvies had gegeven, heb ik me aan Briqwise verbonden. FGH was relatief klein, we konden er snel schakelen en deden alleen vastgoedfinancieringen. Bij de grootbanken wordt echter steeds meer algemeen beleid geschreven. Financieringen moeten daar in passen omdat ze anders niet meer rendabel zijn, of niet aan bepaalde regelgeving voldoen. Dat maakt het werk natuurlijk onpersoonlijker, met minder bewegingsvrijheid. Bij Briqwise staan we tussen investeerders en geldnemers in, en kunnen kleinere financieringen daarom gemakkelijker organiseren. De lijnen zijn veel korter waardoor een financiering snel en transparant tot stand kan komen. Dat spreekt mij persoonlijk erg aan.”

Dat weten intermediairs natuurlijk ook…

“Zeker. Vooral het feit dat we snel handelen en direct kunnen schakelen spreekt ze aan. We kunnen met ons logische verstand werken en hoeven ons niet door abstracte beleidsregels te laten leiden. We kunnen per casus goed bekijken wat mogelijk is. Een overtuigende aanvraag is daarom goed financierbaar.”

Praat je ook met de ondernemers zelf?

“We hebben altijd een kennismakingsgesprek met de ondernemer, samen met de intermediair. Dan heb ik meestal wel al met de intermediair gecommuniceerd over wat de mogelijkheden zijn, en of we er wat in zien. Het liefst doe ik zo’n gesprek op de locatie van het onderpand, maar ook een videocall is mogelijk als dat om praktische redenen handiger is. Het gaat erom dat we elkaar even ontmoeten. Dat schept vertrouwen en alle partijen hebben dan ook de mogelijkheid om over en weer vragen te stellen.”

Weten intermediairs voldoende van de mogelijkheden van non-bancaire vastgoedfinanciering?

“Omdat ze bij een bank niet altijd meer goed terecht kunnen, zoeken ze steeds eerder naar alternatieve financieringsbronnen, waardoor hun bekendheid met het concept vanzelf groeit. De intermediair wordt in mijn ogen steeds belangrijker, omdat hij steeds meer financieringsmogelijkheden tegen elkaar kan afwegen. Neem bijvoorbeeld iemand die zijn winkel- of bedrijfspand huurt en onverwacht de kans krijgt om het pand te kopen. Dan kan de ondernemer soms op onwil van zijn huisbank stuiten om die koop te financieren. Hij moet dan snel op zoek naar een andere financieringsmogelijkheid. Intermediairs die op de hoogte zijn van alternatieve financieringsmogelijkheden kunnen hem daarbij helpen. Dat kan hem een ingewikkelde zoektocht en een hoop zorgen besparen.

Hoe benader je je werk?

“We willen we allemaal de prachtigste deals sluiten, maar dat lukt natuurlijk niet altijd. Ik probeer in elk geval realistisch en eerlijk te zijn. Als ik denk dat een financiering via Briqwise niet gaat lukken dan geef ik dat snel aan, zodat niemand lang met valse verwachtingen hoeft te blijven zitten. Als ik mogelijkheden zie dan wil ik die altijd waar kunnen maken, ook als er plotseling iets onverwachts gebeurt. Het uitgangspunt is altijd om een deal te organiseren waarmee de geldnemer blij is omdat hij geholpen is en de investeerder blij is met zijn belegging. Ook de verschillende mogelijkheden die Briqwise heeft voor het financieren van zakelijk vastgoed zijn een extra pre. Bouwprojecten kunnen we bijvoorbeeld goed financieren, zeker als het kortdurend is. Banken vinden dat wel eens lastig en wij kunnen best een mooi product aanbieden. Denk aan het financieren van nieuwe bedrijfsunits voor zowel voor eigen gebruik als voor de verhuur en bijvoorbeeld transformatie- en ontwikkelprojecten voor woningen.”

Wanneer verloopt een deal soepel volgens jou?

“Het voornaamste doel is dat we de funding voor een deal bij particuliere investeerders ophalen. Die moeten dus geïnteresseerd zijn in de propositie. Om tot een mooie propositie te komen checken we eerst het vastgoed en de ondernemer qua achtergrond en financiële positie. Als beide overtuigen, dan schakelen we snel en geven aan wat wel en niet kan. We proberen dan tot een zo evenwichtig mogelijke rente te komen, die ondernemers bereid zijn te betalen en waar investeerders tevreden mee zijn. Bij een soepele deal wordt zo’n propositie dan binnen een paar dagen geclaimd.”

Ben je op zoek naar een passende financiering voor jouw ondernemersdroom? Check direct of wij jou kunnen helpen. Binnen 1 minuut ingevuld, binnen 24 uur wordt er contact met je opgenomen. 

Heb je zelf een suggestie of vraag voor Hans Nieuwenhuis? Laat het ons weten via info@briqwise.com.

  • Waaraan heb je dat netwerk te danken?
  • Dat weten intermediairs natuurlijk ook…
  • Praat je ook met de ondernemers zelf?
  • Weten intermediairs voldoende van de mogelijkheden van non-bancaire vastgoedfinanciering?
  • Hoe benader je je werk?
  • Wanneer verloopt een deal soepel volgens jou?
Ook interessant