3 manieren om vastgoed te financieren voor jouw onderneming

Home Lenen 3 manieren om vastgoed te financieren voor jouw onderneming

Mkb-financiering anders dan anders in coronajaar

De kredietverlening aan het bedrijfsleven sinds de start van de coronacrisis kan niet los gezien worden van de gevolgen van die crisis, de impact op de kredietvraag  en de overheidsmaatregelen om de economie te ondersteunen. Na de start van de coronacrisis in het tweede kwartaal van De kredietverlening aan het MKB is sinds de start van de coronacrisis teruggelopen. Het bedrag aan nieuwe overeenkomsten nam met zo’n 15 procent af. Dit kwam enerzijds door een verminderde investeringsbereidheid bij bedrijven, maar anderzijds hebben de banken de acceptatiecriteria aangescherpt.

financieren

Hoe financier je vastgoed als de bank ‘nee’ zegt tegen je financieringsaanvraag?

We hebben de meest voorkomende hieronder uiteengezet:

Informal investor uit je netwerk

Vaak neemt een informal investor de vorm aan van een particulier of een groep particulieren in jouw netwerk. Omdat deze geldverstrekkers andere beoordelingscriteria hebben dan banken staan ze soms positiever tegenover je vraagstuk dan jouw bank. Vaak hebben deze leningen een korte looptijd met een herfinancieringsmoment aan het einde van de looptijd. Leningen via informal investors hebben vaak hogere rentetarieven of een forse aflossingsdruk.

Het nadeel van informal investors is dat je er toevallig een in je netwerk moet hebben. Heb je dat niet, dan is het vinden van een informal investor een flinke klus.


Crowdfunding

Crowdfunding is geen nieuw concept. In plaats van één financier haal je financiering op bij meerdere investeerders, die vaak vanaf €100 kunnen investeren in je financieringsaanvraag. Voordeel van Crowdfunding is dat je project door verschillende platforms erg toegankelijk gemaakt wordt voor investeerders, waardoor het ophalen van financiering wat gemakkelijker is. Het nadeel is dat de rente en aflossingsdruk vaak zwaar wegen op je liquiditeiten. Daarnaast moet je er senang mee zijn dat je met je hele hebben en houwen op het internet komt te staan. Dat is namelijk nodig om ‘de crowd’ te kunnen overtuigen te investeren in jouw aanvraag! In dit uitgebreide artikel lees je meer over crowdfunding.


Peer-to-peer (P2P) lenen

Peer-to-peer financieringen zijn vergelijkbaar met informal investors. De financiering wordt namelijk 1-op-1 verstrekt. Echter wordt de financiering niet door een bekende uit je netwerk verstrekt, maar door een onbekende investeerder, die je via een platform vindt.

Het P2P platform van Nederland: Briqwise

Briqwise is een van de bekendste platforms van Nederland. Bij Briqwise kun je snel en eenvoudig een dergelijk aanvraag indienen. Dit betekent dat je dus vastgoedfinanciering voor jouw onderneming kunt regelen zonder bank. Daarbij is het vastgoed het belangrijkste criterium. Je kunt dan een betaalbare rente vanaf 4,5% verwachten. Zo kun je altijd boetevrij aflossen en heb je een beperkte aflossingsdruk. Tot slot is het ook aan jou wat de looptijd mag worden.

In de praktijk

Briqwise heeft een aantal ondernemers die een financiering via de traditionele routes niet verkregen, maar wél via Briqwise, geïnterviewd:

Angelique licht toe: “Met hulp van een goede adviseur is alles uitgezocht en is het gelukt de financiering rond te maken. Normaal gesproken wordt zoiets bancair gefinancierd met een deel eigen vermogen. In dit geval kon de bank niet volledig financieren. Voor dat andere deel zijn we in contact gekomen met Briqwise. Die kijkt en toetst net op een andere manier en uiteindelijk is het gelukt!

Veel mensen hebben zo’n ondernemersdroom, maar vaak blijft het daarbij”, vraagt Linda. “Hoe kan het dat jij ‘m wél waarmaakt?” Angelique: “Ik ben niet bang voor een uitdaging en mijn man ook niet; samen gaan we dit avontuur aan. We willen een heel mooie toekomst tegemoet gaan en niet achteraf denken: ‘Hadden we het toen maar gedaan’.

Als ondernemer wil je zo snel mogelijk een succesvolle onderneming opbouwen, het liefst met je eigen bedrijfspand. Of als (ondernemende) belegger wil je graag een pand kopen, om meer rendement te maken. Vaak is het de bank die op de rem trapt. Verscherpte regelgeving maakt een financiering (met vastgoed als onderpand) door banken complex, tijdrovend en soms zelfs onmogelijk. En lukt het wel, dan zijn de aflossingsverplichtingen vaak groot en is boetevrij aflossen meestal niet mogelijk.

In ons uitgebreide kennisartikel leer je alles wat je moet weten over zakelijk geld lenen voor vastgoed voor je onderneming. Kom je begrippen tegen die je niet helemaal snapt, dan raden we je aan om gebruik te maken van onze handige begrippenlijst.

Briqwise biedt de oplossing, met een platform dat de ambitieuze ondernemer en investeerder aan elkaar koppelt. Met aantrekkelijke voorwaarden voor beiden. De ondernemer die een financiering (met zijn vastgoed als onderpand) via Briqwise realiseert, hoeft niet of nauwelijks af te lossen, maar kán het wel te allen tijde en bovendien boetevrij.

  • Mkb-financiering anders dan anders in coronajaar
  • Hoe financier je vastgoed als de bank ‘nee’ zegt tegen je financieringsaanvraag?
  • Informal investor uit je netwerk
  • Crowdfunding
  • Peer-to-peer (P2P) lenen
  • Het P2P platform van Nederland: Briqwise
  • In de praktijk
Ook interessant