Vraag naar vastgoedfinancieringen groeit hard

Home Onder de loep Vraag naar vastgoedfinancieringen groeit hard

Dit artikel is geschreven door Hans Niewenhuis, o.a. eindredacteur NYSE | Euronext. Hans schrijft maandelijks een column over de ontwikkelingen op het gebied van vastgoedfinancieringen.

Onlangs hielden MKB-Nederland en VNO-NCW een nationale peiling naar het ondernemingsklimaat in 2023. Veel bedrijven blijken zich zorgen te maken over de arbeidsmarkt en mogelijke personeelstekorten, toenemende regeldruk van de overheid, stijgende inflatie en energiekosten en hogere belastingen en premies. Gelukkig staat tegenover dit enigszins sombere beeld dat nog altijd genoeg Nederlandse ondernemers enthousiast zijn over hun bedrijf. Ze vinden Nederland een aantrekkelijk land om in te ondernemen. Ze zien toekomst voor hun bedrijf, zijn van plan te investeren en gaan op zoek naar financiering. 

Non-bancaire financiering

Het valt op dat er steeds meer financiering wordt gezocht én gevonden bij non-bancaire instellingen, zonder betrokkenheid van een bank dus. Uit een rapport van de Stichting MKB Financiering (Onderzoek non-bancaire financiering 2022) blijkt dat deze markt vorig jaar met 21% is gestegen naar 4 miljard euro. Meer dan 55.000 bedrijven hebben er gebruik van gemaakt. Steeds meer ondernemers doen hun best een geschikte, betrouwbare partij te vinden. 

Groei

Waarom groeit deze vorm van financieren zo hard? In veel gevallen is non-bancaire financiering toegankelijker, vooral voor wat kleinere MKB-bedrijven. Die kunnen vaak minder goed bij de bank terecht, of het ontbreekt de bank aan specifieke kennis. Non-bancaire financiering is vaak specialistischer, betrokkener en kan sneller worden geregeld omdat de financieringsbereidheid groter is. Banken zijn sinds de kredietcrisis van 2008 juist gebonden aan strikte regels en zijn daardoor ook minder geneigd in kleinere bedrijven te investeren. 

Vastgoedfinanciering hoort bij de sterkste groeiers

Vastgoedfinanciering is één van de sterkst groeiende non-bancaire financieringsvorm en nam in 2022 15 procent van de totale non-bancaire financiering voor zijn rekening. Een groei van 51% ten opzichte van het jaar daarvoor. Het ging om een totaalbedrag van 613 miljoen euro. Een sterk punt van vastgoedfinanciering is dat het een heel betrouwbare manier van lenen is. Het vastgoed is immers tastbaar en als onderpand dus veilig. Dat zorgt dat investeerders sneller geneigd zijn deals te sluiten met ondernemers. Bij Briqwise krijgen de investeerders het recht op eerste hypotheek en is de verhouding tussen de waarde van het pand en het investeringsbedrag gezond. Bovendien garandeert Briqwise de betaling van de maandtermijnen. Investeerders zijn vaak persoonlijk betrokken omdat ze zelf een achtergrond hebben als ondernemer. Ze snappen de markt en weten wat er bij ondernemen komt kijken. Hierdoor zijn ze flexibeler dan banken. Briqwise faciliteert dit unieke contact tussen ondernemers en investeerders altijd met zorg. 

Ben je op zoek naar een passende financiering voor jouw ondernemersdroom? Check direct of wij jou kunnen helpen. Binnen 1 minuut ingevuld, binnen 24 uur wordt er contact met je opgenomen. 

Heb je zelf een suggestie of vraag voor Hans Nieuwenhuis? Laat het ons weten via info@briqwise.com.

  • Non-bancaire financiering
  • Groei
  • Vastgoedfinanciering hoort bij de sterkste groeiers
Ook interessant