Zakelijk vastgoed financieren in 2022: dé gids voor ondernemers

Home Lenen Zakelijk vastgoed financieren in 2022: dé gids voor ondernemers

Je eigen vastgoed hebben als ondernemer geeft je rust en vrijheid. Er is geen huurcontract dat kan worden opgezegd en je kunt doen met het pand wat jij wilt. Het is voor veel ondernemers dan ook een droom om een eigen bedrijfspand te bezitten. Dit is voor de meeste bedrijven een heuse investering van zowel geld als tijd.  

In deze gids voor ondernemers zetten wij alles op een rijtje wat je moet weten over de financiering van commercieel vastgoed. Op die manier kun je goed geïnformeerd op zoek gaan naar de vastgoedfinanciering die het beste bij je onderneming past.  

Wat is vastgoedfinanciering? 

De meeste ondernemers kunnen niet met louter eigen middelen vastgoed kopen. Er moet dus naar externe financiering worden gezocht om de aankoopprijs van het pand te kunnen betalen. Deze financiering, die dus dient om het zakelijke pand aan te kopen of te (ver)bouwen, wordt vastgoedfinanciering genoemd.  

Vastgoedfinanciering komt in de meeste gevallen voor in de vorm van een hypothecaire financiering (hypotheek). Een hypothecaire financiering heeft als meest kenmerkende eigenschap dat in ruil voor het uitlenen van een som geld een onderpand moet worden gegeven. Dit onderpand is meestal het (zakelijke) vastgoed zelf dat met de leensom van de financiering wordt aangekocht.  

Wat voor zakelijk vastgoed kun je financieren?  

Bijna elk vastgoed dat een onderneming nodig heeft kun je laten financieren. Het is mogelijk om vastgoedfinanciering te krijgen voor bijvoorbeeld een winkelpand, kantoorruimte, combinatiepand (woon/werk) en bedrijfsunit. Zolang het vastgoed met een eerste recht van hypotheek kan worden bezwaard en je een kredietwaardige onderneming hebt is het mogelijk om een vastgoedfinanciering voor de aankoop af te sluiten.  

Uiteraard moet het vastgoed een zakelijke bestemming hebben. Het is vaak wel mogelijk om d.m.v. een zakelijke vastgoedfinanciering een woon-werkpand aan te kopen. Hier kan bijvoorbeeld de benedenverdieping functioneren als slagerij en de bovenverdieping als woning voor de ondernemer.  

Het aankopen van een gebouw voor louter particulier (bewoning door geldnemer) gebruik zal doorgaans niet via een zakelijke vastgoedfinanciering kunnen worden gefinancierd. 

Zakelijk vastgoed

Hoe werkt commerciële vastgoedfinanciering? 

Het zoeken naar een pand en een kredietverstrekker 

Het verkrijgen van commerciële vastgoedfinanciering begint met het selecteren van vastgoed dat je wilt aankopen. Dit zakelijke vastgoed moet je reeds in beeld hebben voordat je een aanvraag bij een kredietverstrekker doet om de aankoop ervan te financieren. Dit vastgoed zal namelijk de maximale leensom, de Loan-to-Value (LTV) en andere factoren bepalen.  

Als je het pand dat je wilt aankopen hebt gevonden dan zul je in de meeste gevallen moeten aankloppen bij een externe financier om het vastgoed te kunnen financieren. Deze financier, ook wel kredietverstrekker genoemd, hoeft niet een bank te zijn maar kan ook een alternatieve financier of financieringsplatform, zoals Briqwise, zijn.

In ons uitgebreide kennisartikel leer je alles wat je moet weten over zakelijk geld lenen voor vastgoed voor je onderneming. Kom je begrippen tegen die je niet helemaal snapt, dan raden we je aan om gebruik te maken van onze handige begrippenlijst.

Aanvraag en goedkeuring 

De financier bij wie je aanklopt zal je aanvraag voor vastgoedfinanciering op haalbaarheid beoordelen. Om deze aanvraag goed te kunnen beoordelen zul je verschillende documenten moeten kunnen overleggen. Daardoor krijgt de financier inzicht in je onderneming en kan er een voorstel tot financiering worden samengesteld en worden goedgekeurd door de fiattering van de betreffende financier.  

Rente en aflossing  

Deze financiering moet uiteraard worden afgelost en tevens dient er rente te worden betaald. In de financieringsovereenkomst worden alle voorwaarden en condities vastgelegd.  

Op het vastgoed wordt door de financier een eerste recht van hypotheek gevestigd. Wanneer de maandtermijnen die bij de financiering horen niet worden betaald kan het onderpand per executie worden verkocht om de resterende schuld af te betalen. 

Welke factoren hebben bij vastgoedfinanciering invloed op de voorwaarden? 

Bij zowel bancaire als niet-bancaire vastgoedfinanciering zijn er enkele factoren, die zwaar op de voorwaarden van jouw financiering (rente, aflossingsdruk, etc.) kunnen doorwegen. Het zwaartepunt van deze factoren verschilt van financier tot financier. Het is dus mogelijk dat een bepaalde factor bij de een belangrijker is dan bij de andere.  

Wij sommen daarom de vier belangrijkste factoren op, die vrijwel bij elke commerciële vastgoedfinanciering van significant belang zijn.  

Waarde van het vastgoed  

Het vastgoed dat met het geleende geld wordt aangekocht en meestal ook als onderpand voor de hypotheek dient staat centraal. De waarde van het vastgoed moet in verhouding staan met de hoogte van de geleende som (Loan-to-Value).  

Om de waarde van het vastgoed zo nauwkeurig mogelijk te kunnen bepalen, zal er een taxatierapport nodig zijn. Dit rapport kan alleen door een erkend taxateur worden opgesteld. Dit is een verplicht document en moet worden ingediend alvorens de financiering voor het commerciële vastgoed kan worden verstrekt. 

Eigen inbreng van de onderneming 

In de regel is het zo goed als onmogelijk om tegenwoordig nog zonder eigen inbreng een zakelijke hypotheek te krijgen. Deze eigen inbreng zal dus altijd een gedeelte van de totale aankoopsom zijn.  

In de praktijk zal een geringe eigen inbreng leiden tot een hogere rentevoet en striktere voorwaarden qua aflossing. Het is ook moeilijker om een gewillige financier te vinden wanneer je slechts in beperkte mate je eigen middelen gebruikt. Daarom kiezen veel ondernemers voor een hogere eigen inbreng. De hoogte van de eigen inbreng voor de aankoop van het commercieel vastgoed, waar veel ondernemingen voor kiezen, ligt tussen de 25% en 45%.  

Terugbetalingscapaciteit 

Financiers willen, net zoals jij, dat de vastgoedfinanciering en de terugbetaling ervan vlekkeloos verloopt. Om die reden wordt er altijd gekeken naar hoe het zit met de financiële gezondheid van de onderneming die de financiering aanvraagt.  

Jouw ervaring als ondernemer 

Heb je als ondernemer een trackrecord? Dan kun je in veel gevallen rekenen op betere voorwaarden van de financiers. Dit is des te meer het geval wanneer je als ondernemer reeds succesvol hebt geïnvesteerd in vastgoed.  

Vastgoedfinanciering zonder bank bij Briqwise 

Briqwise is het ideale alternatief voor mensen die op zoek zijn naar een betaalbare rente, flexibele voorwaarden en minder gedoe dan bij een bank. Ook ondernemers die net zijn gestart of geen vastgoedfinanciering kunnen krijgen bij de bank, maar wel een goed verhaal hebben, kunnen in de meeste gevallen wel bij ons terecht. 

Bij ons staat het vastgoed op de eerste plaats. Wij hechten daarom veel belang aan de Loan-to-Value (de leensom ten opzichte van de waarde van het pand) en de locatie en courantheid van het zakelijke vastgoed.  

Door het criterium van solide vastgoed op de eerste plaats te zetten, kun je als ondernemer bij Briqwise genieten van voorwaarden op maat voor jouw onderneming. Je hebt de mogelijkheid om te kiezen tussen verschillende looptijden, je kunt voor een lage aflossingsverplichting opteren, je hebt altijd de mogelijkheid om volledig boetevrij af te lossen én dat allemaal tegen een voordelige rente.  

Veel gestelde vragen over commerciële vastgoedfinanciering 

Is zakelijk vastgoed kopen beter dan huren?  

De meeste ondernemers worden gedwongen om te huren wanneer zij hun onderneming starten. Dit komt omdat er meestal niet voldoende middelen zijn om vanaf de start zakelijk vastgoed aan te kunnen kopen. Wanneer deze eigen middelen er na verloop van tijd wel zijn, dringt zich al gauw de vraag op of vastgoed kopen geen betere optie is. 

De meeste ondernemers kiezen ervoor om te kopen als zij de financiële ruimte ervoor hebben. Het aankopen van commercieel vastgoed heeft ten opzichte van huren drie significante voordelen:  

  1. Het huurcontract kan niet (onverwacht) worden opgezegd; 
  1. Als het vastgoed in waarde stijgt dan profiteert de onderneming hiervan; 
  1. Het gebruik en de inrichting van het vastgoed is vrij. 
Zakelijk vastgoed

Kan ik commerciële vastgoedfinanciering voor gemengd vastgoed gebruiken? 

Gemengd vastgoed is vastgoed dat als één geheel wordt gekocht, maar zowel een zakelijke als een particuliere bestemming heeft. Bijvoorbeeld een bedrijfswoning met loods.  

De aankoop van een gemengd vastgoed met een commerciële vastgoedfinanciering behoort bij Briqwise zeker tot de mogelijkheden.  

Hoeveel eigen inbreng heb je nodig om commerciële vastgoedfinanciering te kunnen krijgen?  

De vereiste eigen inbreng hangt meestal af van de onderneming en het te financieren zakelijk vastgoed. Doorgaans kan men stellen dat in de meeste gevallen de eigen inbreng minder dan de helft van de aankoopprijs van het vastgoed plus de kosten bedraagt.  

Om goede en flexibele voorwaarden voor een zakelijke hypotheek te kunnen bedingen, is een hoge eigen inbreng een troef. De meeste ondernemers zorgen daarom voor een eigen inbreng die ligt tussen 25% en 45%.  

Kan ik zonder bank commerciële vastgoedfinanciering krijgen? 

Ja, dat kan bij Briqwise. De laatste jaren verkiezen steeds meer ondernemers om zakelijk vastgoed te kopen zonder de tussenkomst van een bank. Het aangaan van een zakelijke hypotheek via Briqwise heeft namelijk ten opzichte van de klassieke bancaire financiering enkele duidelijke voordelen.  

De voordelen van Briqwise zijn: 

  • Snelle financiering zonder gedoe; 
  • Betaalbare rente;  
  • Geen of lage aflossing; 
  • 100% boetevrij aflossen behoort altijd tot de mogelijkheden. 

Wil jij weten wat de mogelijkheden zijn om vastgoedfinanciering via Briqwise te verkrijgen? Vul dan geheel vrijblijvend het formulier op deze pagina in en wij laten je binnen 24 uur weten of wij je verder kunnen helpen. 

  • Wat is vastgoedfinanciering? 
  • Wat voor zakelijk vastgoed kun je financieren?  
  • Hoe werkt commerciële vastgoedfinanciering? 
  • Het zoeken naar een pand en een kredietverstrekker 
  • Aanvraag en goedkeuring 
  • Rente en aflossing  
  • Welke factoren hebben bij vastgoedfinanciering invloed op de voorwaarden? 
  • Waarde van het vastgoed  
  • Eigen inbreng van de onderneming 
  • Terugbetalingscapaciteit 
  • Jouw ervaring als ondernemer 
  • Vastgoedfinanciering zonder bank bij Briqwise 
  • Veel gestelde vragen over commerciële vastgoedfinanciering 
  • Is zakelijk vastgoed kopen beter dan huren?  
  • Kan ik commerciële vastgoedfinanciering voor gemengd vastgoed gebruiken? 
  • Hoeveel eigen inbreng heb je nodig om commerciële vastgoedfinanciering te kunnen krijgen?  
  • Kan ik zonder bank commerciële vastgoedfinanciering krijgen? 
Ook interessant