zakelijke hypotheek

Zakelijke hypotheek: alles dat je moet weten over de rente en voorwaarden

Home Lenen Zakelijke hypotheek: alles dat je moet weten over de rente en voorwaarden

Voor de meeste ondernemers is de aankoop van vastgoed een grote stap en één van de grootste investeringen die ze ooit voor hun bedrijf zullen doen. Wanneer je voor je bedrijf vastgoed wil aankopen zul je meestal een zakelijke hypotheek moeten afsluiten om dit te kunnen financieren.  

Weten hoe de rente en de voorwaarden van een zakelijke hypotheek in elkaar zitten is essentieel om een goede keuze te kunnen maken. Daarom zetten wij in dit artikel de belangrijkste zaken voor je op een rijtje. 

Zoek alternatieven voor de bank 

De bank is veelal het eerste adres waar mensen aankloppen wanneer ze op zoek zijn naar financiering. Ze doen dit omdat ze al hun bankrekening bij die bank hebben of omdat ze daar al een andere zakelijke lening hebben afgesloten.  

Dat is echter in veel gevallen niet de beste keuze voor jou als ondernemer. De bank hanteert doorgaans strikte voorwaarden m.b.t. aflossingen en zekerheden. Deze voorwaarden kunnen voor je onderneming de groei belemmeren. Er wordt doorgaans bij de bank ook weinig op maat gewerkt, waardoor de voorwaarden van je zakelijke hypotheek niet perfect op jouw onderneming zijn afgestemd. Daarnaast worden er door banken veel financieringen afgewezen, juist omdat maatwerk niet tot de mogelijkheden behoort.  

Alternatieve financiers zoals Briqwise gebruiken andere criteria en werken op maat van de onderneming. Daardoor kun je in veel gevallen flexibelere voorwaarden voor je zakelijke hypotheek krijgen.  

Deze flexibele voorwaarden kunnen jouw onderneming de financiële ruimte geven die nodig is om verder te kunnen groeien. Briqwise geeft je de mogelijkheid om de aflossingsdruk op jouw onderneming af te stemmen. Zo kun je zelf kiezen of je (extra) aflost of niet en wanneer je dit doet. Daarnaast heb je ook altijd de mogelijkheid om de lening 100% boetevrij af te lossen.  

Je eigen inbreng is van belang 

Wil je de best mogelijke voorwaarden voor je zakelijke hypotheek krijgen? Dan zul je eigen geld moeten meenemen. Sterker nog, het overgrote aandeel van de financiers eist een eigen inbreng voordat ze een zakelijke hypotheek zullen verstrekken.  

Wanneer je een eigen inbreng van minimaal 25% van de waarde van het pand hebt, dan zijn de financiers sneller bereid om je een financiering te verstrekken. Dit vertaalt zich in flexibele voorwaarden en een lagere rente.  

Een belangrijke term, wanneer het gaat over de eigen inbreng bij een (zakelijke) hypotheek, is Loan-to-Value (LTV). Dit geeft de verhouding weer tussen de hoogte van de leensom en de waarde van het onderpand.   

Een hoge eigen inbreng zorgt voor een gunstige LTV. Je zult minder hoeven te lenen om het pand aan te kunnen kopen. Door minder te hoeven lenen voor de aankoop van je pand, zul je betere voorwaarden en een betere rente voor je zakelijke hypotheek kunnen bedingen.  

In ons uitgebreide kennisartikel leer je alles wat je moet weten over zakelijk geld lenen voor vastgoed voor je onderneming. Kom je begrippen tegen die je niet helemaal snapt, dan raden we je aan om gebruik te maken van onze handige begrippenlijst.

Kies je vastgoed zorgvuldig 

Solide en courant vastgoed hebben is niet alleen belangrijk voor je onderneming maar ook voor je kredietverstrekker. Dit vastgoed zal namelijk als onderpand fungeren wanneer je de hypotheek niet langer kunt betalen. Is dit vastgoed waardevol en solide? Dan loopt de hypotheekverstrekker minder risico en zal deze zich wat de financieringsvoorwaarden betreft soepeler opstellen. 

Dit maakt vastgoed solide en courant 

Bouwkundig in orde en goede staat van onderhoud:

vastgoed dat bouwkundig in orde is en in een goede staat van onderhoud verkeerd is couranter dan panden waar veel aan moet gebeuren. Bovendien is het voor jou als eigenaar ook prettig dat je weet dat je weinig aan je pand hoeft te doen zodra je het aangekocht hebt!   

zakelijke hypotheek

Locatie:

De locatie van het vastgoed is cruciaal. Ligt je winkelpand in een bruisende stad dan is het pand doorgaans couranter.  

Gebruik:

Het gebruik en de bestemming van het vastgoed is ook een belangrijk element. Koop je een pand om te verhuren dat al 20 jaar zonder problemen wordt verhuurd, dan zal dit gebruik minder risico opleveren dan een totaal nieuwe bestemming aan het vastgoed geven. 

Houd je financiën gezond 

Een hypotheek is voor de meeste ondernemingen een grote investering. De hypotheekverstrekker wil er namelijk zeker van zijn dat deze hypotheek ook wordt afgelost. Daarom is het van belang dat de financiën van de onderneming op het moment van de aanvraag gezond zijn. Er zal daarom gekeken worden naar de rentabiliteit en de solvabiliteit van je onderneming.  

Als beginnende ondernemer kan het best moeilijk zijn om een zakelijke hypotheek met flexibele voorwaarden te krijgen. Bij Briqwise kun je echter wel gunstige voorwaarden (o.a. omtrent aflossingen) krijgen zodat de cash out uit hoofde van de financiering niet te zwaar op jouw liquiditeiten drukt. Op die manier kun je ook met een zakelijke hypotheek voldoende financiële ruimte hebben om je bedrijf uit te breiden.  

Speel als ondernemer je troeven uit 

Heb je in het verleden al ervaring met vastgoed opgedaan of heb je als ondernemer een track record? Als ondernemer is het belangrijk dat je je troeven kan uitspelen. Dit geeft investeerders in jouw vastgoed meer vertrouwen dat jij ook weet wat je doet. Bij Briqwise kun je rekenen op betere voorwaarden wanneer jouw track record aantoonbaar goed is.  

zakelijke hypotheek

Heb je nog een vraag over de voorwaarden of de rente die je bij Briqwise krijgt? Aarzel dan niet om geheel vrijblijvend contact met ons op te nemen. Wij helpen je graag verder!  

  • Zoek alternatieven voor de bank 
  • Je eigen inbreng is van belang 
  • Kies je vastgoed zorgvuldig 
  • Bouwkundig in orde en goede staat van onderhoud:
  • Locatie:
  • Gebruik:
  • Houd je financiën gezond 
  • Speel als ondernemer je troeven uit 
Ook interessant