Nieuw perspectief voor financiering winkelvastgoed!

Home Lenen Nieuw perspectief voor financiering winkelvastgoed!

Verdrijven webshops de fysieke winkels? Daarover wordt al jaren gespeculeerd. Recent publiceerde ING een rapport waarin de bank voorspelt dat het aantal webshops eind 2021 voor het eerst groter is dan het aantal fysieke winkels. De trend is al langere tijd aan de gang en is versterkt door de coronacrisis. Betekent dit het definitieve einde van de fysieke winkels én de markt voor winkelvastgoed? Zeker niet, meldt Vastgoedmarkt enkele dagen geleden. In dit bericht vatten we de highlights samen.   

“Webshops winnen van fysieke winkels? Onzin!”

Hans van Tellingen is er al jaren van overtuigd dat fysieke winkels gaan winnen van webshops. Hij blogt op De Ondernemer dat winkels in wijkwinkelcentra, de betere meubelboulevards, kleinere steden/dorpen en een aantal middelgrote steden het erg goed doen. Soms zelfs beter dan voor de coronacrisis. Utopie? Zo lijkt het niet, want over de hele linie zien we positieve ontwikkelingen.

Minder bezoekers, prima omzet, hoe dan? Door gericht shoppen

Sinds de coronacrisis hebben we lange tijd te maken gehad met lege winkelstraten. Inmiddels trekken de bezoekersaantallen aan, maar in vergelijking met 2019 liggen ze ruim 50% lager. Toch ligt het bestedingsniveau veel hoger dan je wellicht zou verwachten. Retailers melden zelfs dat de omzet vergelijkbaar is met 2019. Dat wordt bevestigd door de detailhandelindex en koopbereidheidindex van het CBS. De verklaring? RMC: ‘Shoppers in winkelstraten komen gericht winkelen en kopen meer omdat ze beter voorbereid zijn en meer te besteden hebben.’

Transformatie binnensteden

Op verschillende plekken in het land worden binnensteden getransformeerd. Dit is onder meer het geval in Nijmegen, Groningen, Assen en Zutphen. Zo bloeit Groningen op als winkelbestemming, onder meer door herontwikkeling van bepaalde straten en de komst van eigenzinnige en bijzondere winkels en horeca.

Ook Zeist valt op. Was daar begin vorig jaar nog sprake van een totale leegloop, in coronatijd is de situatie volledig gekanteld. Dit komt vooral door een veranderde strategie van vastgoedeigenaren. Ze kiezen voor lagere huurprijzen en kortere looptijden van de contracten.

In Maastricht gebeurt iets soortgelijks. Vastgoedondernemer Leeijen kocht winkelcentrum Entre Deux voor een zeer scherpe prijs en dat biedt ruimte om het weer nieuw leven in te blazen.

Verhuurmarkt bloeit op

Ook winkelvastgoedfonds Achmea Dutch Retail Property Fund zit weer in de lift. In 2021 heeft het voor bijna 15.000 m2 aan nieuwe huurovereenkomsten gesloten en bestaande contracten verlengd. De gemiddelde looptijd steeg van 3,8 naar 4,7 jaar en de bezettingsgraad klimt naar 98 procent.

Tot slot meldt Retail Estates dat de verhuurmarkt op meubelboulevards het uitstekend doet en in het tweede kwartaal van 2021 ‘volledig herstelt naar pre-coronaniveau.’

Winkel ondernemers met vastgoedambities zijn welkom bij Briqwise

Zoals je in het begin van dit artikel kon lezen, is niet iedereen optimistisch over de toekomst van de fysieke winkel. Natuurlijk moeten de kansen altijd per situatie worden bekeken, maar deze berichten maken duidelijk dat winkelvastgoed nog steeds alive and kicking is.

Ben jij ondernemer met een winkelpand dat je graag wilt aankopen of herfinancieren? Of ben je een belegger op zoek naar financiering voor winkelvastgoed? Neem dan contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken!

(Foto: Michal Mation, via Unsplash)

  • “Webshops winnen van fysieke winkels? Onzin!”
  • Minder bezoekers, prima omzet, hoe dan? Door gericht shoppen
  • Transformatie binnensteden
  • Verhuurmarkt bloeit op
  • Winkel ondernemers met vastgoedambities zijn welkom bij Briqwise
Ook interessant